skip to Main Content
dimagra@aerdpharma.com

DIETA KETOGJENIKE

Dietë ketogjenike. Çfarë është dhe si funksionon?

Dieta ketogjenike është një dietë e bazuar në reduktimin e karbohidrateve dhe rritjen e konsumit të shumë proteinave , e cila, ndryshe nga dietat e tjera dobësuese, e detyron trupin të përdorë rezervat e tij të energjisë që gjenden në indin dhjamor, nëpërmjet prodhimit të trupave ketonikë.
Përdorimi i yndyrave të depozituara si burim energjie aktivizohet kur insulina – e cila zakonisht stimulon ruajtjen e sheqernave dhe teprica e së cilës kthehet në yndyrë – ul dhe rrit nivelet e glukagonit dhe GH (hormoni i rritjes); këto stimulojnë çlirimin e yndyrave duke çuar kështu në formimin e trupave ketonikë që do të përdoren për të prodhuar energji, duke hyrë kështu në një gjendje fiziologjike të quajtur ketozë. Ky status i kontrolluar i dietave VLCD (Dietë me kalori shumë të ulët) nuk është i rrezikshëm.
Trupat e ketonit janë të 3 llojeve:

  • Aceton
  • Acidi acetoacetik
  • Acidi β-hidroksibutirik

Acetoni dhe acidi β-hidroksibutirik kanë një efekt të dyfishtë të dobishëm:

  • i pari ka një veprim psikotonik , në fakt, përveçse mbulon 80% të nevojave energjetike të trurit, ka efekte antidepresive, me rritje të aftësive intelektuale dhe eufori të lehtë;
  • e dyta, nga ana tjetër, ka një veprim anorektik duke stimuluar qendrën e ngopjes hipotalamike dhe nxit një efekt fiziologjik kundër urisë duke filluar nga dita e dytë-tretë e një diete me pak karbohidrate.

Për të kuptuar nëse ne në të vërtetë po konsumojmë rezerva lipide si burim energjie dhe për rrjedhojë prodhojmë trupa ketonikë, mund të analizojmë mbetjet e tyre në urinë me shkopinj të thjeshtë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top